Varukorg

Om Elementfläkten Montering

Montering

Elementfläkten kommer i platta paket med allt du behöver. Systemet är modulärt uppbyggt så du anpassar det lätt till befintliga element även om gamla rör sitter i vägen. Här visar vi i några enkla steg hur du monterar Elementfläkten på dina vattenburna värmeelement.

Till höger kan ni se hela vår monteringsfilm. Vi har även anpassat filmen till vår steg-för-steg guide så man kan se varje delfilm efter varje moment.

Man kan också beställa färdigmonterade moduler med en kostnad på 10% den längd man köper.

montering_101

1. Planering av arbetet

Mät värmeelementets bredd och planera hur många fläktmoduler du behöver och eventuella skarvbitar. Med gavelbitarna blir Elementfläkten 2,5cm längre, så en Elementfläkt beställd för en meter blir 2,5cm längre och då kan det vara lämpligt att ta bort en skarvbit för att göra Elementfläkten lite kortare än elementet.  Varje modul sats är 20 cm då blir på 20, 40, 60, 80, 100, 120 cm o.s.v. Man helt enkelt kan lägga till eller ta bort fler skarvbitar eller på annat ord ”skräddarsy” för att anpassa in.  Men kabel på fläktarna ska  räcka till avstånd mellan fläktarna och bra att veta båda änden ska finnas två skarvbitar för att fästa fäste. Om man ska fästa fler fäste då är viktigt tänka på vilket spår där det passar fäste.

2. Montera en fläktmodul

01
Här ser ni de komponenter som behövs för att montera en Elementfläkt modul.
2 skarvbitar, 1 fläkthållare, 1 fläkt och 4 gummifästen.

02

Innan du monterar ihop alla plast-delar, lägger bitarna framför elementet och kontrollerar om du behöver ta bort skarvbit eller flytta fläktar om det finns rör i vägen. Obs! Längden anpassas inom +/- 2,5 cm genom att inte montera alla skarvbitar.
Montera först ihop alla plastdetaljerna som ingår ihop i den färdigt fläktmodulen.  Trä sedan 2st gummifäste i varje fläkthållare i de yttersta hålen. Det blir mycket enklare att få ihop detaljerna om man trycker mot en bordskiva.

03
Var noga med att vända fläkten så att etiketten kommer uppåt och att elkontakten hamnar vid det högra gummifästet precis som på bilden. Notera även hur dessa gummifästen sitter på fläkten.

Plattång eller polygrip kan användas för att underlätta genomdragningen när du ska fästa alla fläktar på panelen. Sträck gummifästena för att garantera en ordentlig montering.

04

När du har fästet alla fäktar på panelen sedan sätter du på gavelbitar på varje sida.

3. Nedanför bilden är en komplett Elementfläkt

4. Montering på element

6
Koppla samman alla fläktarnas elanslutningar och sedan trycker in fläktkablarna i kanaler i varje skarv bit.

7
Lägg därefter ut elementfläkten framför värmeelementet. Sätt fästena på jämna avstånd. Exempelvis för ett element på 1 m, sätt fästen på 25 cm avstånd från varje ände. Kontrollera att inget sitter i vägen för fästet eller fläktarna och att det finns en skarvbit med spår för armen där fästet ska sitta. Obs! Om du ska ansluta strömförsörjning på höger vägguttaget ska du ansluta kontakter först på den sista fläkten på höger sidan innan du installerar på panelen.

Några av exempel på fästen. 

01_01

1. En skruv-fäste
En skruv-fästet är enklast att montera när man har ett element med rak kant men man måste dra fast det ordentligt. lager med färg kan göra att det lossnar någon gång innan det sitter för gott. Bredden på kanten bör vara 3 mm eller mindre. För kanter som är upp till 6 mm kan man specialbeställa det utan extra kostnad. Höjden på kanten måste vara 5 mm hög.

01_02
2. Plastskruv-fäste
Plastskruvsfästet greppar om hela nederdelen. Maxmåttet för bredden är 27 mm. Min är 11 som standard men kan vara 1 mm vid specialbeställning utan extra kostnad. Den breda delen på elementet måste börja 18 mm upp.

3. Generell fäste

Montera samman sätt som en-skruv fast generell fäste har en av sida som både kanten är böjda för att fästa fast på ojämna eller trubbiga kanten på elementet.

01_03
4. Sektionselement fäste
För sektionselement finns en platta som monteras mellan sektionerna. Den finns med längden 6 cm och 9 cm. Armen finns i längderna 85, 125, 150 och 200 mm och passar element som är från 50 till 300 mm djupa.

01_04
5. KU-4 fäste
Konvektorelementfästet är 8 mm brett och passar om flänsarna sitter med min 8 mm mellanrum. Fästet kan också passa till andra typer av element. Se bild (Finns ej nu)


6. Väggfäste
Om inget av fästena passar så finns det ett väggfäste. Det kan byggas med olika armar som gör att avståndet till väggen kan bli upp till 300 mm. Fästet passar också att sätta på andra ställen för att använda Elementfläkten som värmetransportör. Väggfästet rekommenderas också till element som består av tunnplåt och rör för att tunnplåten blir som en resonanslåda.


7. Speciallösning
En av många exempel på speciallösningar på både fäste och elementfläkt. Vår ambition att sträva efter kvalité och bra service. Hör av dig gärna om ni inte hittar fäste som passar!

01_07
Ibland kan det hända att rören till ditt element hamnar precis mitt för en fläkt. Genom att byta plats på några fläktmoduler och skarvbitar brukar det inte vara svårt att fixa.

01_08
Efter omdisponering kan det se ut så här istället och nu passar elementfläkten på ditt värmeelement.
Den del finns i vår video som tar upp hur Elementfläkten monteras på element.

5. Elektrisk anslutning av fläktarna

Elementfläkten utnyttjar klen-spänning (12 V) och därför får du lov att göra den elektriska installationen av fläktarna själv.
Leta upp lämpligt vägguttag.

  • Utnyttja möjligheten att seriekoppla flera elementfläktar (12 V delen) och utnyttja ett enda strömförsörjning. Du sparar på kostnaden och det kan vara lättare att dölja den tunnare 12 V sladden. Observera max belastningen på produktsidan för strömförsörjningen.
  • Använd förgreningssladd om du har två element som befinner på vardera sida om ett och samma vägguttaget.

6. Njut av Elementfläkten!

På bilden ser man en panel av fläkten är färdigt monterade på elementet. Vi rekommenderar vanliga spänningslaget på strömförsörjning är 5 V-7,5 V kan uppnå bästa effekten.  5 V passar till sovrum eller annat rum där man vill ha det tystare. Vi rekommenderar också att man ska dammsuga fläktarna en gång om året.