Priser inkl. moms

Vanliga frågor

punkt Varför ska man ha så många fläktar?

Man får ett jämt flöde över hela elementet och kan köra fläktarna med låga varv så att ljudet blir minimalt.

punkt Varför blåser inte fläktarna mot golvet?

Elementfläkten följer naturlagarna som säger att varm luft stiger. Om någon skulle försöka vända det varma luftflödet neråt så skulle den varma luften snart stiga och sugas in i fläkten igen och gå runt i cirkel och inte komma ut i rummet.

 Vilken spänning går fläktarna på?

Fläktarna går på lågvolts likspänning som är helt ofarlig för människan och ingen elektriker behövs. Transformatorn är dubbelisolerad vilket innebär att det inte är några problem att använda den i badrum.

 Är det vanliga datorfläktar?

Det är specialfläktar som är optimerade för Elementfläkten. De är tillverkade för avge lågt ljud. Vid 7,5V är ljudnivå på 17,63dB.

 Hur länge håller de?

Vid normalspänningen 7,5 V och temperaturen 20 grader är livslängden nästan obegränsad.

 Kan jag sätta på halva elementet?

Man kan enkelt säga att effekten blir i stort sätt hälften om man sätter på halva elementet vilket kan räcka men speciellt om man har värmepump lönar det sig att sätta på hela elementet och sänka värmekurvan.

 Hur exakt ska jag mäta längden på elementet?

Man skarvar med 5 cm bitar så att längden på Elementfläkten kan anpassas inom +/- 2,5 cm. Om man köper en Elementfläkt på 100 cm blir den 102,5 cm för att ändstyckena förlänger längden med 2,5 cm. Vi tycker att det är snyggast att Elementfläkten är lite kortare så i det nämnda fallet ska man ta bort en skarvbit i mitten av elementet.

 Vad gör jag om jag inte hittar en bild på mitt element?

Det finns en detaljerad beskrivning hur man hittar rätt av de tre typerna av Elementfläkt N, H och Diskret till elementet och hur man hittar rätt fäste eller ta ett par bilder och maila frågor till bild@elementflakten.se

 Tål de vatten/fukt?

Ja, vid normala omständigheter.

 Garanti?

Det är tre års garanti på produkterna.

 Om det inte blir varmare vad kan det bero på?

Enda gången det inte blir varmare är om det inte cirkulerar tillräckligt med radiatorvatten till elementet. Till exempel; Effekten kan bli liten om man sätter Elementfläkten på ett enda element i hallen där det finns en trappa till övervåningen. Men om man osäker maila frågor eller ring till oss.

 Behövs elektriker eller rörmokare?

Nej, systemet bygger på att man skall kunna montera själv. Vill man så kan man få färdigmonterat, se prislista.

 Kan jag montera i badrummet?

Badrummet är ett perfekt ställe att montera Elementfläkten. Vi har testat hur mycket fortare en trasa torkar framför ett element med Elementfläkten påslagen än utan. Trasan torkade 6 ggr fortare och allt annat kommer att torka fortare tack vare cirkulationen. Alltid sitter luftuttaget i taket och med Elementfläkten sugs inte den varma luften direkt från elementet in i ventilationen utan värmen cirkulerar först i badrummet. Själv uppskattar jag tillskottsvärmen extra mycket i badrummet.

 Hur mycket varmare kan jag räkna med?

Många saker påverkar resultatet men minst 2–4 grader det är 0 grader ute.

 Kan jag installera Elementfläkten på bara ett element?

Generellt blir effekten hälften om man monterar på hälften av elementen men man kan fortfarande prova.

 Om jag har ett enkelpanelelement och monterar Elementfläkten vad motsvarar det för modell utan Elementfläkten?

Effekten beror på många faktorer men generellt sett blir effekten minst som ett dubbelelement.

 Kan jag montera Elementfläkten på direktverkande el-radiatorer som oljeradiatorer?

Vi har sålt Elementfläkten till många som har direktverkande el-element och det fungerar lika bra på dem eftersom värmen alltid blir jämnare fördelning i rummet. Den kalla luften nere vid golvet sugs in och golven blir varmare, samt att värmen i taket kommer ner i rummet. Elementen blir inte heller så heta och väggen bakom blir svalare. I vissa fall kan termostaten påverkas. För vissa LVI-element har vi en tätningslist som löser problemet.

 Hur lång tid tar det att montera?

Ca 30 min per element.


 Hur svårt är det att montera alla detaljerna?

Vid leverans följer en instruktion med bilder med. Dessa instruktioner finns även på hemsidan. Klicka här!

 Hur kan det bli varmare med Elementfläkten. Elementen blir ju inte varmare?

Volymen varmluft ökar kraftigt. Ett element på 100 cm och 5 fläktar har ett maximalt flöde på ca 300 m3/tim att jämföra med normal konvektion som är betydligt mindre.

 Låter det inte mycket med så många fläktar?

Fläktarna är speciellt gjorda för Elementfläkten och för att gå tyst. Med många fläktar kan varvtalet hållas lågt och därmed blir det tystare med många fläktar.

 Hur många watt drar fläktarna?

I normalläget (7,5 V) drar fläktarna under 0,5 W styck och som dessutom blir till värme.

 Finns det Elementfläkt till alla längder på element?

Den kortaste längden är 17,5 cm och uppåt kan man öka längden i 5 cm steg i det oändliga.

 Ska man stänga av fläktarna på sommaren?

I många fall kan det vara en fördel att ha Elementfläkten på året om. I alla fall där cirkulationen torkar upp som i badrum och källare.

 Blir det mer damm när fläktarna blåser?

Nej, det blir det inte.

 Hur kan luften vid golvet bli varmare?

Elementfläkten suger in den kalla luften vid golvet och blåser den kalla luften förbi elementet och värmer upp den. Relativt fort kommer den varma luften tillbaka till golvet som blir varmare.

 Är Elementfläkten miljövänlig?

I princip kan allt i Elementfläkten återanvändas. Elementfläkten minskar energianvändningen och gör att gamla element får nytt liv och inte behöver skrotas och bytas ut till nya. I stället för att skicka ett element som väger 30 kg till skroten och köpa ett nytt element som väger 60 kg kan ett litet paket med elementfläkten som väger 4 kg gör mer nytta och reducera kostnaden avsevärt. Vilket är bra för miljön.